banner
   20/05/2014 - 09:30h

'Penso lluitar perquè els petits ocells puguin cantar’

Després de ‘Certeses i somnis’ i de ‘Ànima’ m’arriba el tercer llibre de l’amic Nan Orriols, ‘Ocells petits’, que torna a la poesia (amb dues petites llicències a la prosa). M’arriba pocs dies després de la seva visita per parlar un any més del Dia de la Memòria, amb el que col·laborem gustosament des del MésOsona amb el nostre petit granet de sorra.
 
‘Mai no ha existit una presó tan perfecta com la nostra llibertat’
 
En Nan Orriols és per a mi un home de contrastos, un patriota i sobretot un escriptor lliure. Per això confesso que em fa somriure i no el crec, quan a ‘Abans de la introducció’ diu que: ‘El problema de publicar un llibre és que no puc escriure lliurement. Haig de tenir en compte les interpretacions que en farà el lector i això em limita.’
 
M’explicaré. Crec que ho diu sincerament amatent a la seva preuada llibertat. Però dic que em fa somriure perquè segons la meva opinió la prosa i la poesia de l’autor és tan directa i espontània com una conversa personal amb ell. M’atreviria a dir que el Nan Orriols és d’aquells autors que diu el que vol dir, sense límits, encara que sàpiga que pot colpir consciències. I això penso que és cabdal perquè un poeta ha de fer sentir i fer pensar, no pas entretenir. Per tocar la fibra del lector, s’ha d’escriure amb l’ànima sincera i sense la llosa dels prejudicis.

‘Temps ha, existiren Sòcrates i Plató, ara viuen en llibres tancats’

En Nan toca la fibra amb els seus versos plens d’una crítica punyent a la nostra societat, al dogmatisme,  i a la nostra ‘educació adoctrinadora’ que ell considera allunyada de la natura i dels valors dels antics filòsofs. Però tot i que es declara desesperançat, en cada paraula jo hi llegeixo petits cants d’amor a la vida i a l’esperança.

‘A la Guilleria, els coloms de la pau són els tudons’

Miro la pantalla amb el full de l’InDesign obert... i buit. Perdut en l’univers  que tant encisa Orriols, esperant que els meus dits comencin a dansar per sobre les tecles amb  el desig que el que diguin tingui algun sentit.  El primer que penso és que no sóc ningú per escriure amb les meves paraules sobre les paraules dels altres. Però després em deixo caure en un somnieig per les sensacions que m’ha deixat el llibre i  sense voler-ho, recordo l’estol de tords que ens ha sorprès aixecant el vol de sobte, aquest matí, tot passejant pel bosc al costat d’una riera.

‘A mi m’agradaria no deixar a ningú indiferent’

Torno a l’article. Tinc un munt de notes i coses per dir però em quedaré amb una confessió. Confesso que alguns dels poemes els he llegit i rellegit i encara no n’he tret l’entrellat. D’altres els he entès i en d’altres em queda el dubte de si el que jo llegeixo és el que volien ‘cantar-nos’ els ocells petits d’el Nan. Llavors un pensament lúcid m’asserena quan recordo la nota del final del llibre. (‘A mi m’agradaria no deixar...’) Potser l’important és que el llibre fa pensar i sobretot fa sentir...
‘Al desert ho he après tot’

Per això em ve de gust tornar-me a rellegir el llibre. Però per fer-ho, potser hauria d’exiliar-me unes hores a les Guilleries i perdre’m-hi. Potser trobar un lloc des del que no percebi cap rastre humà. Existeix aquest lloc a les Guilleries, encara? Existeix al món? Segurament hauria d’anar fins al desert, tants cops escenari dels pensaments de l’autor. No hi he estat mai al desert, però quan hi vagi, segur que un moment o altre pensaré en les seves paraules.
 
Xevi Sardà - Director
@xsarda_mesosona

(Gràcies Nan, per la dedicatòria personal escrita a l’exemplar que em vas fer arribar.)

 
COMENTARIS
Ocells petits
Pau Vila, 25/05/2014 a les 21:41

Feia temps que no llegia un article de crítica literària tan net fresc i sincer. M'ha fet venir ganes de llegir el llibre i de felicitar l'autor de l'article.

Nom:
Títol
Comentari
Comprovació
Si us plau, escriu les lletres
de la imatge al requadre que té a sota.
D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Destacats

CLASSIFICATS
807 39 90 10 -

Galeries de fotos

Últims 10 comentaris


MésOsona c. Ramon Soler, 4. Habitat Catalunya, Edifici Barcelona. Baixos. 08500 VIC Tel 93 885 6929 Membre de l’Associació Catalana de Premsa Gratuïta. Publicació controlada per OJD.