17/05/2017 - 10:21h

‘Cada any Natturapia és un gran dia de festa major, s’hi respira un ambient de molta alegria’

 
Text i fotos: Carles Muñoz.- El pròxim diumenge 21 de maig tindrà lloc al Mas El Gurri Xic, al barri de Mont-Rodon de Taradell, la sisena edició de Natturapia, Fira de teràpies naturals i trementinaires. Com cada any, s’hi podran trobar parades, xerrades, tallers i demostracions d’un ampli ventall de teràpies naturals. L’organitzadora de Natturapia, la Maria Dolors Mas, fa balanç de les primeres edicions de la fira i ens comenta les novetats d’aquest any.
 
Aquesta ja serà la 6a edició de Natturapia. Quin balanç fas des de la posada en marxa de la fira?

Estic molt satisfeta, cada any hi ha més gent. De fet, quan comences una cosa és perquè hi hagi continuació. Al principi, com sempre, les coses són més difícils, però ara ja ens coneixen com a fira, tenim un cert “prestigi” i tot és molt més fàcil.

Es pot dir, doncs, que és una fira consolidada?

Jo crec que Natturapia està consolidada des del primer any. El primer any va ser tot complicat, va ploure, havies d’anar a buscar la gent per explicar-los la idea i que muntessin una parada. Però, al mateix temps, la gent que va venir el primer any són els incondicionals, els que repeteixen en cada edició.

L’entorn no pot ser més idoni...

Sí, aquí estem ben bé al mig de la natura. Per tant, com que estem molt a prop però fora del poble, la gent que ve a la fira s’ha de desplaçar, hi vénen expressament, perquè els hi agrada i jo crec que aquesta predisposició és positiva.

Parlem ja de l’edició d’aquest any. Quines novetats hi trobarà el visitant?

Mira, Natturapia es fa durant tot el diumenge, però cada any busquem xerrades, tallers i demostracions diferents, perquè no sigui sempre el mateix. A la fira pots fer un tastet de moltes activitats diferents. A més de les xerrades, les parades i la presència de terapeutes, es faran demostracions de karate Shin-Do, de Taitxí, de ioga. Aquest  any també comptem amb la Sofia Dias, que farà un taller de bio dansa.

I hi ha una altra novetat fora de programa...

Doncs sí, una novetat d’última hora que no és al programa. És una sortida guiada al Bosc de les Fades i els Follets de la Brolla del Gurri Xic per notar l’energia dels diferents llocs on viuen les fades i els follets.
 


Aquest és un dels espais singulars del lloc on es fa la fira?

Sí, la gent podrà passejar pel Bosc de les Fades i els Follets. De fet, la meva història va començar aquí, vaig venir al Gurri Xic amb les fades i els follets. Si et passeges pel bosc, et diuen alguna cosa o et fan agafar alguna planta o abraçar un arbre... ells, a la seva manera, em guien.

La gent se sorprèn de l’existència d’aquest bosc de fades i follets?

Al principi sí que se sorprenien, però ara ja és un indret més conegut. Molts hi vénen per què els hi han dit que existeix. Al bosc i a la zona on hi ha els animals, són llocs per gaudir en família i on petits i grans s’ho passen molt bé.
 
Quins altres espais destacats es poden trobar a la fira?

Aquí mateix, on estem fent aquestes fotografies, és un camp que vam transformar en el Jardí de les Flors de Bach. El doctor Bach era un metge anglès, originari de País de Gal·les, i que es va formar en homeopatia. Era un home molt en contacte amb la natura i en un moment de la seva vida ho va deixar tot, va marxar a País de Gal·les i estudiant l’entorn natural va veure que la flor era l’equilibri de cada planta. Va començar a fer solarització de les flors i a veure per què era adient cada flor. Primer, va trobar 12 plantes però a mesura que tractava pacients va veure que li faltava alguna cosa, algun suplement i en va trobar set més, les set ajudants. Cada una d’aquestes complementa a tres de les plantes que ja tenia. Això ho va fer en sis anys i en els últims sis mesos de la seva vida  en va descobrir 19 més, que són les més espiritualitzades.

I en aquest Jardí de les Flors de Bach les teniu totes representades?

Aquí pràcticament les tenim totes. De les 38 n’hi ha 30 que són les originals. Haig d’agrair molt a en Jordi Cañellas, que aquest any no serà a la fira, però que és un amant incondicional de les Flors de Bach i amb qui m’he format en la matèria. Gràcies a ell tinc el Jardí de les Flors de Bach.

Natturapia és la fira de teràpies naturals i trementinaires. Qui són les trementinaires?

Temps enrere, a alta muntanya, les dones per aportar econòmicament a casa, es dedicaven a buscar plantes medicinals exclusives de la zona, com la trementina (sàvia del pi roig). Dues o tres vegades a l’any, la trementinaire gran amb una de jove, l’aprenent, feien un recorregut des de Tuixén cap a la plana, fins a la costa i tornar a casa. Era un circuit on tenien els seus llocs fixes de parada i a cada lloc hi deixaven les comandes i en recollien de noves pel següent recorregut. Això es va acabar l’any 1986, amb l’últim matrimoni trementinaire que es dedicava a fer aquests recorreguts. Però a Natturapia, cada any, hi vénen trementinaires que porten els seus remeis i ungüents de tot tipus.

La gent s’interessa cada vegada més per connectar amb la natura i amb el seu origen?

Jo estic en contacte amb la gent des de fa molts anys, havia tingut botiga a Vic i es nota que cada vegada es parla més obertament d’aquests temes, ja no et prenen per boig. Ara és molt més fàcil i normal explicar totes aquestes inquietuds emocionals que et passen.

És una tendència general a la nostra societat o és només una moda?

El fet de retornar a la natura, a el que és natural, és una tendència a l’alça i que afecta a tot tipus de persones. Hi ha gent, que anomenaria més terrenal, que no creuen en res, però jo tinc l’avantatge que abans era com ells. Jo pensava que hi havia altres coses al món, però que jo seria incapaç de sentir-ho o veure-ho. Realment, quan fas un canvi a la teva vida i dius: “això no m’agrada” i busques una altra cosa... en aquell moment jo sempre dic que tenia al meu angelet molt a la vora i em va escoltar i em va portar cap a una altra manera de sentir i de fer les coses.

Osona és una terra on la gent encara està en contacte amb la natura?

Osona té un potencial energètic molt important. Què passa?, que sempre anem cap el que és modern, cap el que és nou i aquest contacte amb la natura s’havia perdut molt. Però en aquests moments ja hi ha molta gent que ha fet el canvi. Per exemple, molta gent torna a la terra, a tenir un hortet. Conec a molta gent que ha fet aquest pas, que ha agafat un tros de terra per conrear i per aquí es comença. El contacte amb la terra es comença tocant-la, treballant-la, treient les males herbes... i a partir d’aquí, com que veus que el teu estrès es redueix molt ràpidament, llavors et pots arribar a obrir amb altres coses. És una tendència que ja no abandones.

Es torna a fer doncs el que feien els nostres avis i besavis?

Sí, i ara d’una manera molt més conscient. La Terra està evolucionant. Tot l’Univers té un engranatge i la Terra  està dins d’aquest engranatge. Nosaltres, com a humans, hem de canviar la forma de fer les coses per què si no quedarem fora d’aquest engranatge vital. Tot es va movent i si ens quedem estacants, això pot ser la nostra fi. Jo tinc l’esperança que la gent canviï, es vagi obrint més a treure les emocions, a no voler tenir totes les coses sota control.

Què li diries a algú que encara no ha vingut mai a Natturapia....

Jo els hi diria que passaran un dia fantàstic, acompanyats de gent molt maca (terapeutes, firaires, visitants...) i en un ambient de festa major. De veritat que és un plaer estar aquí cada any amb tota aquesta gent. Natturapia és un gran dia de festa major, s’hi respira un ambient de molta alegria.
 
----------------------------------------------------

L’Aula d’entorn rural del Mas El Gurri Xic
 


Més enllà de la 6a edició de Natturapia, el Mas El Gurri Xic té en funcionament durant tot l’any la seva Aula d’entorn rural. És un espai que durant el curs rep la visita d’escoles  que poden veure animals de granja que viuen en semillibertat. És un espai adreçat a escoles, guarderies i a grups  que els hi agradin els animals de granja i la natura.

A més, i com a amants dels animals que són, s’estan preocupant de recuperar espècies, com ara el colom de vol català. 

Com que al costat del Mas hi ha restaurant, també hi ha moltes famílies que vénen a dinar i després o abans fan una visita a l’Aula d’entorn rural i al Bosc de les Fades i els Follets de la Brolla del Gurri Xic. Són espais que agraden a petits i grans.

A Mas El Gurri Xic també es fa hipoteràpia i equitació terapèutica, gràcies a l’associació Al Pas. També hi ha espai per activitats més de tipus espiritual, com la biodansa o fer inipis o tamascals (cerimònies sagrades de purificació dels indis americans amb el foc com a protagonista).

També dues o tres vegades a l’any hi ha previst fer un grup per anar a experimentar l’energia del Bosc de les Fades, remarcant el caràcter bondadós de la figura de la bruixa.

Amb el Jardí de les Flors de Bach també s’està obrint una nova línia d’activitats, impartint tallers i obtenint experiències amb els rams de les Flors de Bach. Són activitats organitzades i dirigides per Teresa Roma i Maria Dolors Mas. A més d’aquesta formació com a terapeuta floral, Maria Dolors Mas també és especialista en Numerologia Tàntrica i Reiki. 

Aula d’entorn rural
Mas El Gurri Xic
Barri de Mont-Rodon
Taradell
Tel. 616653333
natturapiagurrixic.com

 


Nom:
Títol
Comentari
Comprovació
Si us plau, escriu les lletres
de la imatge al requadre que té a sota.
D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Destacats

CLASSIFICATS
807 39 90 10 -

Galeries de fotos

Últims 10 comentaris


MésOsona c. Ramon Soler, 4. Habitat Catalunya, Edifici Barcelona. Baixos. 08500 VIC Tel 93 885 6929 Membre de l’Associació Catalana de Premsa Gratuïta. Publicació controlada per OJD.