01/08/2017 - 13:30h

‘Sense els voluntaris i la implicació dels treballadors de la casa, l’ADFO hauria desaparegut’

 
Text i fotos: Carles Muñoz.- L’Associació de disminuïts físics d’Osona (ADFO) ha posat en marxa, com cada estiu, la campanya ‘Tira’t amb cap’ per prevenir les lesions medul·lars i els traumatismes cranioencefàlics en els banys d’aquest estiu a platges, rius i piscines. Aquesta és només una de les moltes activitats que porta a terme l’ADFO durant l’any. Amb la gerent de l’entitat, Maria Balasch, hem parlat de la feina que fan i del present i futur d’aquesta associació osonenca.
 
Maria, arriba a l’estiu i des de l’ADFO poseu en marxa la campanya “Tira’t amb cap”. En què consisteix?

És una campanya que fa molts anys que la fem i per desgràcia encara l’hem de seguir fent perquè la primera causa de lesions medul·lars i traumatismes cranioencefàlics encara continua sent el fet de tirar-te de cap en un lloc que no saps la profunditat que té, sigui una piscina, un llac, el mar o un riu. És una campanya preventiva i es resumeix en un consell tan fàcil com tirar-te primer de peus i saber la profunditat del lloc. Si ens trenquem un peu, no serà tant greu com si ens tirem de cap, que els resultats poden ser problemes molt greus que et canvien la vida i la de tot el teu entorn.

Per tant és una campanya que no podeu deixar de fer?

És una cosa que hauria de ser de lògica però tots hem estat joves i hem pensat ‘això a mi no em passarà’. És una campanya molt senzilla, de lògica... si podem arribar a què aquest estiu cinc persones es conscienciïn benvinguda serà. Posem cartells i les quatre recomanacions bàsiques a les piscines, que és un lloc on la gent hi va molt. La gent també ens pot ajudar tirant-se una foto als llocs on vegi els cartells. Si ens l’envia, nosaltres la publicarem a les nostres xarxes socials i és una manera de donar-li més visibilitat. El títol ho diu molt clar: ‘Tirat amb cap’, pensa abans de tirar-te. Són dos minuts que et poden salvar d’un canvi molt radical de la teva vida a pitjor.

Més enllà d’aquesta campanya, quins serveis oferiu a la vostra entitat durant l’any?

La nostra entitat va néixer l’any 1982 i des del 2008 que som en aquest local del carrer Sant Pere de Vic, que té uns 300 metres quadrats. Avui dia, ja estem mirant com podem créixer perquè les parets ja se’ns han fet petites. És un peix que es mossega la cua. Veníem d’un despatx de 28m2 que se’ns va fer molt petit, vam millorar molt el 2008 però a dia d’avui l’espai se’ns ha fet petit. Com més espai tens i més personal millor pots atendre els usuaris, pots fer més activitats i el boca orella fa la resta. Per exemple al servei d’integració laboral tenim una borsa de treball de 200 persones, totes amb certificat de disminució.
 


Quines altres activitats teniu pels vostres usuaris?

Per exemple tenim el servei de Xarxa Inquieta, que és un servei que fa la funció de centre de dia i amb el que pretenem que es puguin fer activitats durant tota la setmana: muntem a cavall, fem piscina, pintura, ioga, català, anglès, cuina, cant coral, dansa... Són hobbies que també serveixen terapèuticament als nostres usuaris. Aquí movem entre 70 i 80 persones. Dins aquest servei, tres o quatre cops l’any fem sortides lúdiques. Després tenim el servei de treball social, que és el que fa la benvinguda als usuaris i els deriva als serveis que necessiten. També tenim el servei de salut i el servei de transport adaptat, que ara aviat ampliarem amb un segon vehicle.

La integració dels vostres usuaris en el món laboral és una de les vostres prioritats...

L’ADFO sempre ha apostat perquè els nostres usuaris puguin anar a treballar a l’empresa ordinària però amb els anys hem vist que hi ha un col·lectiu que abans d’anar a l’empresa ordinària ha de passar per una empresa protegida. Per això, el 2009 vam crear Adfocet, una empresa amb dos objectius: crear llocs de treball i que els beneficis s’invertissin a ADFO. El primer objectiu s’ha complert, hem creat 16 llocs de treball. El segon objectiu no, ja que cada vegada que tenim beneficis creem un lloc de treball. Entre la resta de serveis hi ha també el servei jurídic, perquè les persones puguin fer consultes relacionades amb la discapacitat. I també tenim un grup de joves que porten a terme diverses activitats. Posteriorment, s’encaminen cap al món formatiu o laboral.

Quins reptes de futur teniu?

Ara mateix estem fent el pla estratègic, un pla molt participatiu i que el necessitem per saber cap a on vol anar l’entitat. Esperem tenir-lo a finals de setembre-octubre. De moment, en tots els grups participatius hi ha un tema que es repeteix, que és la falta d’espai. També tenim previstos diversos temes de futur, com ara l’habitatge per a persones amb discapacitat física, que actualment no hi ha res a la comarca. També estem treballant per poder fer una aplicació per a mòbils perquè la gent ens ajudi a identificar problemes d’accessibilitat. I no només per denunciar-ho, també de reconeixement als llocs on es fan bé les coses.

Queda molta feina per fer encara en temes d’accessibilitat?

Sí, encara queda molt per fer. Si mirem com estava la situació quinze anys enrere, hem millorat molt, però encara cal conscienciar molt a la gent. Quan es parla d’accessibilitat, la gent s’imagina escales, graons per entrar a botigues i potser en això és en el que s’ha millorat més. Però l’accessibilitat va molt més enllà, per exemple en el transport, en la comunicació, a les xarxes... això encara costa molt. Per exemple les pàgines web, poquíssimes són accessibles. Com que la societat evoluciona, sempre surten coses noves, en general no s’hi pensa en l’accessibilitat. Sí que és veritat que es fan lleis, però sempre hi ha d’haver algú que controli que es compleixin. Hem de pensar que l’accessibilitat no només afecta les persones amb discapacitat, afecta a tothom: la gent gran, quan anem amb cotxets, quan portem crosses...

Com es pot col·laborar amb ADFO?

Hi ha dues maneres: una és fent-se soci i fer una donació econòmica i l’altra és fer-te voluntari de l’entitat. Fem moltes coses, moltes activitats, però som pocs treballadors, per tant el voluntariat és sempre benvingut. Jo sempre dic que les entitats com les nostres, si haguéssim de pagar les hores dels voluntaris, no existiríem. Quan arriba una persona que vol ser voluntària, s’entrevista amb la psicòloga per saber quines són les seves preferències i disponibilitat i llavors l’encaminem cap a un lloc o altre. El voluntariat és el tresor d’entitats com la nostra. De fet, en plena crisi vam estar a punt de tancar i sempre explico que ens en vam poder sortir gràcies a dues coses: el voluntariat i la implicació dels treballadors de la casa. Per sort vivim en un país que hi ha molta cultura del voluntariat i això no ho podem perdre.

Les empreses també poden col·laborar amb vosaltres?

Sí, i tant, tenen moltes maneres de col·laborar. Poden fer-se sòcies, poden contractar a gent o poden donar-nos feines per a la nostra empresa.

Encara persisteix aquest sentiment de llàstima cap a una persona disminuïda?

Sí i és un flac favor a tota la gent disminuïda, física o psíquica. El paternalisme no és bo per a ningú. Potser encara tenim aquell pensament de “a mi això no em pot passar”. I això passa amb la discapacitat física perquè la majoria de gent ho associa amb  una cadira de rodes. Però això no és així, tenim usuaris amb ictus, fibromiàlgia, fibrosi quística, amputacions... Sí que s’ha aconseguit conscienciar a la gent que hi som, que formem part de la societat, però encara ens queda feina per fer. L’objectiu final i la nostra utopia seria que l’ADFO no hagués d’existir. Mentre hi hagi entitats com la nostra és que la societat encara no s’ha normalitzat del tot.

Com és el procés d’acompanyament als usuaris que arriben aquí per primera vegada?

Aquí normalment els usuaris venen o bé perquè han tingut un accident traumàtic o bé perquè se’ls hi ha diagnosticat una malaltia. En els dos casos és traumàtic i aquí el que fem és un acolliment de la persona. La persona que arriba aquí per primera vegada està passant un procés de dol i això tots sabem què és. Un dol necessita un procés i dins d’aquest procés hi ha sentiments i èpoques molt contradictòries. Nosaltres estem al seu costat, l’ajudem en tot el que podem, li facilitem aquesta nova vida que comença i hi som pel que faci falta. Quan et passa això, el canvi és tan gran, que et perds. A partir d’aquí es van detectant les necessitats i també depèn del caràcter de cada persona, cada cas és diferent. La nostra feina és ser molt propers, adaptar-nos a cada cas i que la gent se senti com a casa.

ADFO - C. Sant Pere, 9
Hotel d’Entitats - Vic
Tel. 93 883 29 49
www.adfo.cat
adfo@adfo.cat 


Nom:
Títol
Comentari
Comprovació
Si us plau, escriu les lletres
de la imatge al requadre que té a sota.
D'aquesta manera, verifiquem que el teu comentari
no l'envia un robot publicitari.

Destacats

CLASSIFICATS
807 39 90 10 -

Galeries de fotos

Últims 10 comentaris


MésOsona c. Ramon Soler, 4. Habitat Catalunya, Edifici Barcelona. Baixos. 08500 VIC Tel 93 885 6929 Membre de l’Associació Catalana de Premsa Gratuïta. Publicació controlada per OJD.