Orígens de la castanyada: D'on ve la tradició?

L’origen és de quan els campaners avisaven els veïns que era moment de pregar pels seus difunts.

Font: festes.org

Amb l’arribada de la tardor i l’aparició del fred a l’horitzó, tornen les celebracions al voltant del foc. En el nostre calendari, la Castanyada i el consum de panellets són tradicions associades amb la festa de Tots Sants que, tot i haver perdut la seva essència original d’ofrena funerària, continuen exercint una significativa funció social.

Segons alguns cronistes, la tradició de menjar castanyes, profundament arrelada a Catalunya, va néixer durant la nit que va del dia de Tots Sants (1 de novembre) al Dia dels Morts (2 de novembre). Antigament, en aquesta vetllada, els campaners de les esglésies sonaven les campanes constantment per avisar als veïns que era moment de pregar pels seus difunts. El gran esforç que implicava moure les rudimentàries estructures dels campanars durant tantes hores feia necessari recuperar forces.

Per aquest motiu, els campaners portaven castanyes, el fruit que més es collia durant aquesta temporada, així com alguna ampolla de vi dolç, per fer més suportables els moments de descans i combatre el fred.