“A El Racó de l’Àngel fem cuina tradicional, la del xup-xup de tota la vida, amb productes de qualitat i de proximitat”

Al restaurant El Racó de l’Àngel, de Sant Pere de Torelló, fan menú diari i paelles i fideuades cada dia, tot amb productes de proximitat

Sara Oliver.- El Racó de l’Àngel s’ha convertit en un referent per als amants de la bona cuina. El seu propietari i cuiner,
l’Àngel, manté viva l’essència dels sabors de sempre amb una proposta basada en productes frescos i de primera qualitat. Va començar al món de la restauració amb vuit anys, pelant cebes i patates, i tot i que en farà 70, assegura que no pensa en retirar-se. Especialitzat en arrossos, el restaurant ofereix plats que reflecteixen la passió per la cuina de tota la vida, combinant tècnica i tradició. Avui conversem amb ell i la Lluïsa per conèixer de prop la seva història i la seva visió sobre la gastronomia actual.

Teniu una llarga trajectòria en la restauració...

Hem tingut restaurants a Cambrils, a Ripoll, a Espinelves, al Santuari dels Munts, a Vic... L’any 92 vam obrir el primer Racó de l’Àngel, a La Gleva, i hi vam estar 12 anys. Aquí a Sant Pere hem recuperat el nom d’aquell restaurant.

Porteu tota la vida dedicats al món de la restauració. Com veieu el sector avui dia?

Des del meu punt de vista, actualment estem davant d’una important pèrdua de valors de la cuina tradicional, i a mi això és una cosa que em preocupa des de fa temps. Cada vegada hi ha més franquícies, locals de menjar ràpid, i la gent cada vegada consumeix més productes processats, hamburgueses… Per altra banda, també prolifera la cuina d’autor, de manera que la cuina tradicional de tota la vida està en perill d’extinció.

Davant d’aquest model de restauració, El Racó de l’Àngel es posiciona com la resistència…

Sí, nosaltres fem cuina de casa, cuina tradicional i de quilòmetre zero. Fem plats de forquilla i ganivet, de tota la vida. La nostra cuina és la del xup-xup, la de sempre, la que portem fent des de fa més de 30 anys.

Més enllà del menjar, restaurants com el vostre també es diferencien de les cadenes pel tracte amb els clients. Com el definiríeu?

Doncs un tracte familiar. Ens agrada ser propers amb la gent, casa nostra és casa vostra, de totes i cadascuna de les persones que venen a menjar a El Racó de l’Àngel i a compartir una estona agradable.

Quin plat és el que més triomfa a El Racó de l’Àngel?

Els arrossos són la nostra especialitat! Fem paelles, fideuada i arròs negre cada dia de dimarts a diumenge, tant en el menú com a la carta. També fem cargols, a la llauna i amb tomàquet. Per altra banda, els caps de setmana fem plats especials que triomfen molt, tenim tant gent que ve a menjar aquí com gent que s’ho emporta.

Feu menjar per emportar?

Sí, és una opció que oferim tota la setmana. Es pot demanar qualsevol plat del menú o la carta per endur.

A banda dels arrossos, quins altres plats podem tastar al vostre racó?

Doncs fem brasa, cua de bou, peus de porc guisats amb bolets, rodó de vedella, galta a la cassola, callos…

Obriu tot el dia?

Obrim a les vuit del matí i fem esmorzars de forquilla i entrepans, truites i pastes. Llavors ja enganxem amb el dinar, un menú amb 5 o 6 plats per escollir de primer i 5 o 6 de segon. Els anem variant.

Doneu molta importància al producte de proximitat...

Treballem molt amb productes de la comarca. Jo sé qui és el pagès, qui és el carnisser... És molt important que el menjar sigui de qualitat. El nap el vaig a buscar a Sant Joan de les Abadesses, els xais a una senyora d’aquí, la vedella sabem de qui és... Tot sabem d’on ve.

Després de tants anys, continueu amb la mateixa energia...

La cuina és un art i l’has de sentir. És molt esclau i sacrificat, però té la seva recompensa quan et valoren la feina que fas i et feliciten.