‘A Finques Vic ampliem els serveis apostant per l’energia renovable’
A part dels serveis habituals d’immobiliària, Finques Vic està cercant, a Osona, terrenys rústics per arrendar o comprar, per instal·lar un parc sola
A part dels serveis habituals d’immobiliària, Finques Vic està cercant, a Osona, terrenys rústics per arrendar o comprar, per instal·lar un parc solar fotovoltaic
Al carrer Doctor Junyent número 12 de Vic, hi trobem, des del 2004, FINQUES VIC. Una immobiliària amb més de 15 anys d’experiència en la gestió de compra i venda d’habitatge, lloguers, certificats o l’administració de comunitats de propietaris, entre d’altres. Sempre treballant intensament per aconseguir la satisfacció del client. Més recentment, han ampliat els seus serveis, apostant per l’energia renovable. Estan cercant terrenys a Osona on poder instal·lar parcs solars fotovoltaics. Parlem amb el seu Director, Carles Beltran, de com està el sector immobiliari a Osona, de com s’han vist afectats i com s’han adaptat a la pandèmia i també, d’aquesta nova línia de negoci al voltant de l’energia solar.
Quan va néixer Finques Vic?
Finques Vic va iniciar la seva activitat l’any 2004 orientant la seva gestió cap a l’administració de comunitats de propietaris, i va anar ampliant la seva estructura per adequar-se a les necessitats del mercat que demanava especialistes en la compra-venda d’habitatges. Treballem a tot Osona.
Quines són les vostres especialitats?
Sobretot treballen el que seria compra-venda, gestió de lloguers, traspassos de negocis i tot el que estigui relacionat amb certificacions com, per exemple, cèdules d’habitabilitat. En tots els casos, sempre, la nostra finalitat és aconseguir la satisfacció del client.
Com està el sector immobiliari a Osona?
Pel que fa a lloguers és complicat. No hi ha molta oferta i el preus són elevats. Amb la regulació del preu, cadascú té la seva opinió. És un tema complicat perquè el propietari que vol posar un habitatge al mercat de lloguer té molt clar quant en vol demanar independentment del que marqui la regulació. En alguns casos, ens hem trobat propietaris disposats a acceptar el risc de ser multats. És un feina important la que fem nosaltres per ajudar al propietari a entendre la situació i a posar un preu ajustat. Nosaltres sempre fem un assessorament al propietari indicant quin podria ser el preu màxim que podria demanar. I també, remarcar que cal estar sempre disposat a negociar. Per part del llogater, si saben que hi ha aquesta regulació, també busquen que el preu sigui ajustat. La nostra funció és fer una bona mediació i arribar a un bon acord per a totes les parts.
I pel que fa a la compra-venda, amb la pandèmia s’ha frenat una mica. Pel que fa a preus, els lloguers segueixen disparats, en canvi, els preus de compra van pujar una mica però ara s’han estabilitzat. De la mateixa manera que amb els lloguers, és important posar un preu ajustat i està disposat a negociar. I això s’ha notat, ara el propietari que vol vendre admet una negociació. Abans era una petita negociació i ara es pot parlar i negociar més.
Incidiu molt amb que cal posar un preu just
És molt important per poder arribar a llogar o vendre l’habitatge. A vegades els propietaris creuen que és millor posar un preu alt i que, en tot cas, ja baixaran, però és un error. Fa que el possible client, veient un preu molt alt ja passi de llarg de l’anunci perquè creu que no hi pot arribar. Nosaltres sempre aconsellem posar un preu ajustat i estar disposats a negociar. Si es posen preus alts, ara no desperten interès, s’han de posar preus raonables. També és important assumir que en casos d’haver comprat molt car en un altre moment, ara s’hi ha de perdre una mica per poder vendre, i això costa de fer entendre.
La pandèmia us ha fet canviar el sistema de visites als habitatges?
Una mica. En tot moment, ja després del primer confinament vam ser molt curosos amb les mesures sanitàries. En el nostre cas, en habitatges on encara hi resideixen els propietaris, fèiem les visites sense la presència dels propietaris per evitar contactes.
Ens vam plantejar l’opció de fer visites virtuals, com han fet alguns companys d’altres immobiliàries, però ho vam descartar. És una inversió important de diners i al cap i a la fi, ningú compra un habitatge sense fer una visita presencial. Per tant, vam optar per seguir fent les visites presencials extremant les mesures i així ho anem fent.
Amb la pandèmia heu notat més demanda de cases amb jardí o pisos amb terrassa?
Sí. Ara els pisos que no tenen sortida exterior no interessen. Es busca, encara que sigui petita, una sortida exterior, un petit balcó o terrassa on posar una taula i poder sortir. I qui pot, busca casa amb jardí per tenir més espai i un espai exterior més gran. La por a un nou confiament ha fet augmentar la demanda d’habitatge amb espai exterior. També hem tingut alguna petició de persones procedents de l’àrea metropolitana però no ha estat una gran demanda.
A part dels serveis habituals, ara heu encetat una nova línia de negoci. Gestioneu la contractació de lloguer i venda de terrenys agrícoles per a la instal·lació de plaques fotovoltaiques.
Exacte. A través de bones referències nostres ens ha sortit l’oportunitat de fer aquesta gestió. Davant la davallada de la nostra feina habitual, vam veure l’aposta per l’energia renovable com una nova oportunitat. Cerquem terrenys rústics per arrendar o comprar a tota la comarca d’Osona, per a la implantació d’un parc solar fotovoltaic que permet, al propietari dels terrenys, ingressos durant 30 anys sense realitzar cap inversió. Som els únics a Osona que ho treballem.
Quins propietaris poden optar a llogar les seves parcel·les i quines característiques han de tenir?
Hi pot optar qualsevol propietari que disposi d’un terreny rústic. Han de ser terrenys planers i, a ser possible, encarats a sud per tenir més sol.
Quina extensió mínima necessiten?
S’ha de partir de 2 o 3 hectàrees i, evidentment, com més hectàrees millor per treure’n més rendiment. Necessitem una superfície que moltes vegades no és possible aconseguir amb un sol propietari. Per això agrupem terrenys de diferents mides i propietaris en una mateixa zona.
Quin és el procediment?
Tot aquell propietari interessant cal que contacti amb nosaltres i li explicarem tot el funcionament. El procés és senzill. S’ha d’estudiar cada cas per conèixer la seva viabilitat. Amb la referència cadastral del terreny busquem les seves característiques i veiem la pendent. Ho passem a enginyeria perquè en facin l’estudi i, si el terreny és apte, es negocien les condicions i ja es pot signar el contracte davant de notari.
Han de fer alguna inversió els propietaris?
Els propietaris no han de fer cap inversió. L’estudi és gratuït i un cop signem el contracte de lloguer notarial, ens fem càrrec de totes les despeses, inclòs l’IBI.
I quin rendiment en poden treure per hectàrea?
El preu de lloguer que oferim és de 1.500 € per hectàrea útil i any. Hi ha qui ho planteja com una futura herència per als fills i també pels néts. Continuaran tenint la seva propietat explotada i amb uns guanys a finals d’any. A més, es donarà energia als coberts, granges o cases del propietari dels terrenys.
Instal·lant aquestes plaques, perden les quotes d’abocament de purins?
No, ja que podran seguir abocant els purins.
En notícies publicades a la premsa comarcal, els alcaldes de Manlleu, Torelló i L’Esquirol han informat que han emès informes desfavorables a la implantació d’un macro parc fotovoltaic de 400 hectàrees als seus termes municipals. Són aquests els terrenys que vostès gestionen?
Els terrenys que cerquem estan en un radi de 10 km de Vic i inclouen els municipis de Manlleu, Torelló i L’Esquirol. No tenim previst llogar 400 hectàrees juntes entre aquests tres municipis, ja que es poden repartir per tota la comarca en projectes més petits de 100 hectàrees o menys.
La intenció és posar una planta mare i després diferents parcel·les més petites amb subestacions. També estem treballant per trobar terrenys en altres punts com Muntanyola o Santa Eulàlia de Riuprimer. I també en altres comarques catalanes.
Quins avantatges podria tenir per als pobles?
Els ajuntament es beneficien de convertir els IBIS en BICE (Béns immobles rústics urbans i béns immobles de característiques especials), a part de cobrar l’ICIO (Impost sobre construccions, instal·lacions i obres), que reverteix en tots els habitants. Però s’ha de veure que aquestes instal·lacions ofereixen llocs de feina estables mínim durant 30 anys. Per exemple, un parc de 100 hectàrees proporciona un mínim de 20 llocs de treball, a part dels que s’han de contractar per la construcció inicial.
Esteu trobant moltes reticències amb aquest projecte?
Els alcaldes són partidaris de generar energia verda però són molts reticents al projecte. S’ha d’entendre que amb plaques a les teulades de casa no es farà el canvi a energies renovables. Tothom parla d’energies renovables però pocs veuen que el canvi requereix anar més enllà. Estem en una fase molt inicial. Crec que quan hi hagi hagut un experiència aliena a un altre lloc i vegin que funciona llavors canviaran d’opinió.