'Al Food Corner fem manats de calçots al moment per emportar: fàcil, pràctic i sense embrutar la casa'
A El Graeller Rialler sumen una nova solució gastronòmica als seus serveis: els manats de calçots fets al moment, per no haver de fer foc a casa
Sara Oliver.- Si alguna cosa caracteritza ElGraeller Rialler són les solucions gastronòmiques. Unes solucions diverses, adaptades a tot tipus de necessitats. És per això que, en la línia d’aquest esperit innovador, ara han ideat un “food corner” per fer-hi calçots, just davant del seu local del carrer Sant Roc 23, de Gurb. “Bàsicament hem muntat una brasa temporal aquí al costat de La Fogonera, de manera que la gent quan passa per aquí, veu el fum i diu “ostres, calçots! Jo en vull!”. Té la seva gràcia, el seu rollo”, explica Pep Coronas.
Cada cap de setmana posen la brasa i Pius Padrós, el “calçotaire oficial”, fa manats de 25 calçots per emportar. Un sistema ràpid, pràctic i net. Fem el cafè amb en Pep Coronas, Dídac Barroso i Pius Padrós, perquè ens parlin d’aquest nou projecte.
Com va néixer la idea del Food Corner?
Tot és fruit del Coronaviurs i la por de fer grans trobades. Això fa que a una colla de 30 o 40 els costi trobar-se per fer calçotades. Solució: els manats de calçots. 25 calçots amb denominació d’origen Valls i també hi adjuntem la salsa de romesco. Els cuinem aquí a les nostres instal·lacions i ho entreguem en una caixa compostable. Net, polit i fàcil! Pensat per ser consumit des d’una parella fins a una colla que es trobin al jardí de la Clàudia, per exemple!
A més, oferiu diverses opcions...
Si només vols els calçots, que és el que fa més merder, i no vols engegar la brasa per fer-ne pocs, donem aquesta opció dels manats. Per altra banda, també fem menús de calçotades. En un tens un primer, un segon i uns postres i, en un altre més tradicional, hi ha calçots de primer, graellada de carn de segon, i postres.
Al cap i a la fi, és facilitar la vida a la gent.
És anar-nos reformulant a mesura del que es va podent fer i, alhora, donar un servei de cuina com sempre, cuinat tot al moment, amb productes de qualitat i amb un servei fàcil i pràctic. Passes per aquí, et donem una caixeta ben tancada, amb els calçots a dins, fets, i amb una salsa romesco boníssima. No embrutes la casa, no fas fums... Et solucionem la papereta dels calçots.
Diumenge va venir una colla de 12 i ens ho va dir el noi així de clar: “van dir de fer una calçotada els col·legues i ja saps qui hagués llepat, no?”. És això, al final és facilitar la vida a la gent.
Teniu servei a domicili?
Sí, tant ho poden venir a buscar com ho portem a casa. Estem al mig de la comarca d’Osona, portar uns calçots a Sant Pere de Torelló o a Centelles és un moment. Si hi portem arrossos perquè no hi portarem calçots. Tot el que càpiga dins un maleter ho anem a portar on sigui. Cal dir, però, que el nostre servei a domicili es satura ràpid!
La idea és donar continuïtat al Food Corner més enllà dels calçots?
Qui ho sap! De moment vam començar fa 15 dies i l’allargarem fins a acabar temporada de calçots, segurament fins a finals de març. Però el millor és que, amb una brasa fixa aquí davant, pots anar fent tot el producte de temporada que et diu la naturalesa: ara carxofes, calçots, més endavant sardines...
El Food Corner està molt enfocat als productes de temporada, per tant anirem veient com evoluciona tot plegat. I com ja fa temps que anem dient, no fem previsions, vivim el moment, surfegem el Coronavirus. La resta ja anirem veient.
Aquesta pandèmia ha fet que ens adaptem molt més a les necessitats de la gent i a ser molt més volàtils i creatius. Si les coses funcionen, endavant, si ens fan tancar d’aquí un mes -que no descartem res, ja que com diu en Pep no ens podem fiar ni un pèl d’aquesta colla d’ineptes- doncs ens inventarem alguna altra moguda. Cuiners supervivents!
Com ha funcionat aquests 15 dies?
Estem molt contents. Ja venim apresos amb el concepte de La Fogonera: paelles per emportar, truques i encarregues, i a l’hora pactada ho vens a buscar. Tens uns cuiners cuinant per a tu i els teus.
Què és el que més valora la gent?
Un bon producte, que la relació qualitat-preu sigui excel·lent, i a més a més facilitats. Sumem-hi que d’aquest nom de Graeller Rialler ja fa anys que se’n sent a parlar, i si una empresa fa anys és perquè hi ha gent que li compra el producte, i si compren és que hi ha una satisfacció i per tant una confiança. Aquí hi ha un equip de cuina molt potent que treballa perquè quan et trobes amb amics o familiars ningú hagi d’estar pendent del menjar.
A més no ho cuina un familiar, sinó que ho fa gent que en sap...
Exacte, no et cuina el pobre Joan (a cada colla hi ha un Joan!), que fent els calçots fa un gran merder i, a més, li ploren els ulls.Aquí cuinen uns professionals. Truques i ho vens a buscar, arribes a casa amb una caixeta i sense embrutar, tot cuinat al moment i amb producte de nivell. Quina millor solució pots trobar?
Trobar menjar per emportar fet a una bona brasa és difícil.
Portem 15 anys fent graellades de carn i arrossos per tot el territori, amunt i avall. El 2017 neix La Fogonera, arrosseria on fem arrossos per emportar, i ara temporalment obrim el foc d’una brasa de carbó de llenya per fer-hi calçotades i menús amb el calçot i la carn a la brasa de protagonista. Difícil? Molt. Un repte? També. Ho fem bo? Veniu!
Tot i això no sou un rostidor. Què us diferència?
La Fogonera és una cuina en obert. Aquí tens uns cuiners a la teva disposició, ho fem al moment. Quan ens truquen els diem: “tingues la taula parada a aquesta hora i vine a buscar l’arròs”. Com si ho estiguessis cuinant al pati o al terrat de casa del client.
I el preu tampoc és tan diferent que si el fessis a casa...
Mira, fes l’exercici de fer bé els números i posar un preu-hora raonable i ja et dic jo que fins i tot som econòmics! Els preus aquest 2022 han pujat d’una manera que no hi hauria d’haver contenidors en tot el país... Mireu el rebut de la llum!
Encara oferiu el servei de cuina in situ d’El Graeller Rialler?
Sí i tant, la cuina “in situ” és la nostra essència! Però ara mateix venim del què hem explicat. Els grups grans estan en stand by. És per això que, mentrestant, anem innovant el servei i, la veritat, també ens agrada provar coses noves i sortir de la rutina. Aquests dos anys de pandèmia ens han ajudat a sortir de la zona de confort i a fer autèntiques bestieses que ens ho estàn fent passar molt bé.
Després de l’hivern ve la primavera, i ja tenim molts casaments i esdeveniments acordats. Ens ve feina de la bona, ara de moment fem temporada de calçots!
D’aquesta manera, teniu solucions per a totes les necessitats.
Totes les solucions que podem les oferim als nostres clients. Des de unes braves, calamars a l’andalusa, un arròs de senyoret i un pastís de formatge per a dos comensals, fins a un casament amb un concepte de festa major total en aquella masia tan bonica. Hem trobat la fórmula per poder treballar sigui quin sigui el pressupost i sigui quin sigui el concepte.
Aquí hi tenim bojos dels fogons, de la cuina creativa, de la restauració, bojos de la servitud ben entesa. En resum, que amb la que està caient, la que ha caigut i la que segurament caurà.... Trobem-nos al voltant d’una
taula i gaudim de les converses i de les rialles, que de la teca ja ens n’ocupem nosaltres i encantats de fer-ho.