Nikita, com vas arribar al capdavant de l’empresa?
De ben jove vaig començar a Jorman, primer fent tasques de neteja i manteniment i, a poc a poc, aprenent l’ofici de ferrer per poder desenvolupar altres feines. Un recorregut que, avui dia, considero essencial, i que estic molt content d’haver viscut, ja que així aprens com funciona el negoci des de la base. Comparteixes temps amb els companys de taller, crees vincles i aprens les funcions que desenvolupa cadascú, el funcionament de la maquinària...
El 2018, combinant amb la formació professional que estava cursant, passo a encarregar-me del departament comercial. Gràcies al recorregut que havia fet al taller, puc conèixer bé els productes i començo a tractar amb els clients del sector i a conèixer les seves necessitats i motivacions, per poder proveir els nostres productes i serveis.
El 2021 començo amb el càrrec de subdirector. Coincidint amb l’etapa final de la meva formació, s’inicia dins de l’empresa el procés del canvi generacional entre mon pare i jo, en el qual em focalitzo molt en poder aprendre de la gestió i experiència del pare.
Com recordes els teus inicis a Jorman?
Difícils, sobretot pel handicap de l’edat. També perquè veníem de la pandèmia i era una situació inèdita.
Pel que fa a la part de gestió, la meva visió de futur de l’empresa, acompanyada de la formació que havia rebut, em van portar a fer canvis a nivell organitzatiu. És difícil quan, amb 21 anys, tens la responsabilitat d’encarar el capdavant de l’empresa, tant per mi com pels companys de feina. És com un equip de futbol on arriba un entrenador nou. Aquest defineix la seva forma de joc i organització, i a partir d’aquí, confecciona el seu equip titular. En el meu cas va ser un procés similar.
Ara, amb 25 anys, tot i la dificultat en els inicis, estic content que fos així, ja que encarar situacions de certa dificultat em motiva molt, i al mateix temps em dona formació.
Quins productes oferiu?
Produïm tota mena d’equipaments d’inoxidable per a empreses càrniques, especialitzats principalment en la fabricació de carros i gàbies de coratge de carn, i també mobiliari inoxidable. La part positiva de ser fabricants és que podem oferir al client productes a mida.
Quines són les claus per mantenir una empresa?
En l’aspecte personal considero que la motivació, la constància i la dedicació, que t’empeny a executar el projecte que has decidit emprendre.
A nivell organitzatiu, em focalitzo molt en el factor humà. Sempre he tingut una idea molt clara; no vol dir que sigui la correcta, però és la que em motiva.Els recursos materials són coses que estan a l’abast de totes les empreses. Sí que depenen de molts condicionants, principalment econòmics, però tota empresa pot optar-hi. On veig el factor diferencial de les empreses és en les persones. Un equip humà motivat i compromès amb la seva feina, és un conjunt guanyador. Això et permet oferir una màxima qualitat, eficiència i eficàcia.
Què és el que més valores de dirigir el teu negoci?
Una cosa que sempre he tingut gravada a la ment és que, si gaudeixes desenvolupant les tasques del teu lloc de treball, no treballaràs mai. Per mi, la feina que desenvolupo és com un estil de vida. I m’acompanya la idea de mon pare de poder aportar quelcom més a la societat, en l’aspecte de productes i serveis als nostres clients, i en la creació de llocs de treball dins de l’empresa.
Quin consell donaries a joves emprenedors?
En primer lloc, felicitar a totes aquelles persones joves que tenen una idea emprenedora o que ja l’estan executant, perquè que avui en dia és difícil de veure. El meu consell és que perseguiu el vostre somni. Visualitzeu allò que voleu aconseguir, i destineu el màxim de constància, dedicació i paciència per executar-ho.
Quins són els reptes de futur que afronta Jorman?
El repte base és poder donar a l’empresa 35 anys més d’activitat, tal com ha fet el meu pare fins a dia d’avui, i acompanyat en un futur del meu germà, que ara té 15 anys. Alhora, optimitzar al màxim els recursos de l’empresa, per tal de fer-la créixer, i consolidar-nos en el mercat internacional.