"Tornem a obrir l’Hostal Collsacabra amb una cuina catalana, casolana i de proximitat"

L’Hostal Collsacabra, situat al bell mig de l’Esquirol, ha tornat a obrir les portes aquest mes de juliol amb Sergi Miarons al capdavant

Des d’aquest estiu, l’esquirolenc Sergi Miarons ha agafat les regnes d’un nou projecte al poble. Es tracta de l’Hostal Collsacabra, un edifici emblemàtic situat al nucli de l’Esquirol i que reobre després de dos anys de tancament.

L’Hostal Collsacabra disposa tant d’habitacions amb unes vistes espectaculars del Cabrerès com d’un ampli restaurant de cuina “catalana, casolana, de proximitat i de temporada” amb terrassa a l’aire lliure. Hem parlat amb Miarons perquè ens ho expliqui tot sobre aquest projecte i valori els primers dies d’obertura.

Sergi, has escollit per al teu projecte un edifici amb molta història a l’Esquirol...

Sí, és un edifici força antic. Aquest espai abans havia sigut una granja, però no va ser fins als anys 60 quan ho van inaugurar com a hostal. L’Hostal va estar obert fins fa cosa de dos anys, quan el van tancar. Ara jo m’he aventurat amb un nou projecte en aquest edifici tan mític del poble. És un edifici antic, però li hem fet una rentada de cara per tornar-lo a obrir al públic.

Tu ja et dedicaves al món de la restauració?

Jo abans tenia el bar de La Coope, també aquí al poble, on feia actes culturals barrejats amb gastronomia. Era la unió de la cultura amb la restauració.

Ara a l’Hostal Collsacabra també heu muntat un escenari, oi?

Sí, la idea és també potenciar la cultura a l’Hostal Collsacabra, seguint aquesta línia.

Ja ho heu engegat?

Hem començat a fer coses, alguns actes culturals. Han vingut els alumnes de l’Escola de Música Municipal, el Bibliobús...

Com en podem estar al dia?

Totes aquestes propostes les anunciem al grup de Whatsapp del poble i ho publiquem al nostre Instagram.

Com definiries el projecte de l’Hostal Collsacabra?

Doncs la veritat és que és un macroprojecte, perquè a banda del restaurant tenim tota la part d’hostal amb les habitacions.

Quins serveis oferiu?

Per una banda, al restaurant fem cuina de proximitat, catalana i de temporada. Per tant, a banda de poder gaudir de tot aquest entorn tan bonic que tenim aquí a dalt al Cabrerès, la gent pot venir a provar i a tastar tota la gastronomia que oferim. A banda, també disposem de servei d’allotjament i una ruta guiada pel Collsacabra. És un dels nostres punts forts, ja que és una molt bona oportunitat per descobrir el territori de la mà de persones d’aquí, que el coneixen de primera mà. Jo soc de L’Esquirol de tota la vida, per exemple.

Obrim de dijous a dilluns, ja que hem mirat de combinar els horaris amb altres restaurants i, així, que sempre hi hagi un lloc per anar a dinar a l’Esquirol. Abans això era impossible, hi havia dies en què estava tot tancat.

Quantes habitacions teniu a l’Hostal?

Abans, en el seu temps, n’hi havia hagut fins a 30, però ara en tindrem 13. Farem les habitacions molt més grans i més amples. Les reformarem de cap a peus i totes comptaran amb lavabo amb plat de dutxa. Farem una rentada de cara de les instal·lacions que serà molt xula.

Ja està en marxa?

Pràcticament sí. De cara al setembre arrencarem la reforma del primer pis, i ja a dos o tres anys vista farem les de segon pis.

Ara, però, les teniu operatives?

Sí, i tant! Les habitacions estan en marxa, encara no estan reformades, però ja oferim el servei d’hostal també.

Com definiries la cuina del restaurant?

Jo sempre dic que és cuina catalana, casolana, de proximitat i de temporada. Bàsicament això.

Feu menú?

Sempre hi ha un menú, cada dia. El d’entre setmana ja és un menú molt complet, que compta amb cinc plats a escollir de primer i cinc plats a escollir de segon, i el tenim a 16 euros. El del cap de setmana és una mica més elaborat, amb plats com xai a la brasa, guisats...

Quin plat destacaries de la cuina de l’Hostal?

Doncs mira, tenim el carpaccio de tomàquet que ens surt boníssim. També fem unes amanides molt completes, que ara venen molt de gust.

Tot just vau inaugurar el passat 4 de juliol. Com valores aquests primers dies en funcionament?

Estic molt content de la reacció del poble i de la rebuda de la gent, la veritat. És cert que encara falta molta feina a fer per tal de donar-nos a conèixer i arribar a tothom, sobretot a la plana i a la resta de la comarca. El turisme, també el de proximitat, ha de saber que poden tornar a venir aquí a l’Hostal. Això encara s’ha de treballar, però de moment aquests primers dies els hem viscut amb molta il·lusió i també és el que hem rebut per part de la gent del municipi.

Hi havia ganes que es reactivés aquest espai?

Sí, l’Hostal és un punt de trobada per a molta gent. Estem pràcticament al centre del poble, tenim la residència aquí al costat, per exemple, i a la gent gran els ve molt de gust poder tornar a gaudir d’aquesta terrassa que, a més, els queda a peu pla.

Per acabar... Quin és el secret perquè la gent se senti com a casa?

El bon tracte del personal. Si el tracte de les persones que formen l’equip és un tracte proper i amable, la gent se sentirà com a casa. I això, al cap i a la fi, és el més important.