Petits productors d’avets
Totes les parades de venda d’avets les porten petits productors de la zona com Miquel Prat. Explica que la seva família fa més de cinquanta anys que es dedica a aquest negoci i ara ja li ha agafat el relleu el seu fill. Recorda que als anys 70 el cultiu de patata i mongeta que majoritàriament hi havia a la zona d’Espinelves es va transformar en el cultiu d’avets perquè “els altres productes no eren tan rendibles degut al terreny muntanyós”. Tots els avets que cultiven els venen a la fira de l’Avet d’Espinelves.
Prat diu que la varietat que es comercialitza millor per Nadal és l’avet Nordmanniana, un arbre procedent del centre d’Europa i que “és molt resistent perquè té unes arrels molt profundes i unes agulles molt gruixudes”. A més, ha dit, és “molt resistent al fred i a la calor”. Els arbres que tenen a la seva parada van dels 20 als 80 euros en funció de la grandària.
“És una tradició venir a comprar l’avet a Espinelves”
Per a molta gent anar a comprar l’avet de Nadal a Espinelves s’ha convertit en una tradició. És el cas de l’Eduard, un veí de Montcada i Reixac, que fa tres anys que visita la fira. “Ens agrada molt venir i sempre comprem un avet”, ha explicat. De la seva banda, el Jordi, veí de Berga, diu que l’any passat es van quedar amb les ganes de poder comprar un avet perquè no els hi cabia al cotxe. “Aquest any sí que ens n’endurem un”, ha assegurat.
D’altres visitants acudeixen a Espinelves per primera vegada. L’Alba, de Ripollet, diu que ha quedat encantada amb la fira: “És preciosa i molt acollidora, tot i que hi ha massa gent és 100% recomanable”.