Recullen més de 900 signatures en contra d'un estudi per modificar el parc Jaume Balmes de Vic

El document contempla la substitució de la gespa per sauló i l'Ajuntament diu que de moment no es farà res

ACN.- Cada dia centenars de persones travessen el Parc Jaume Balmes de Vic alienes a un estudi que s'ha aprovat recentment des de la Xarxa de Serveis Urbans que dibuixa les línies que en un futur hauria de tenir l'espai per adaptar-se al canvi climàtic. Encara que només es tracti d'un estudi, el projecte ha generat malestar entre més de 900 veïns que s'estimen el parc i que han signat una petició popular a través de les xarxes que demana “salvar“ l'espai. La impulsora de la petició, Marta Ollich, assegura que es vol substituir la majoria de gespa -un 82%- per sauló. Per la seva banda, la regidora d'Urbanisme, Esther Coma, hi treu ferro i defensa que “ara per ara el Parc Balmes està a la cua de les millores, i no hi ha ni previsió ni pressupost“.

El document que ha aixecat polseguera es va aprovar inicialment al consell rector de la Xarxa de Serveis Urbans de Vic, que s'encarrega del manteniment dels jardins de la ciutat, entre d'altres. La regidora d'Urbanisme, Esther Coma, ha explicat que fa uns mesos es va encarregar un estudi per saber com s'havia de fer front en un futur des de l'àmbit dels parcs i jardins a situacions de sequera i de canvi climàtic.

Recullen més de 900 signatures en contra d'un estudi per modificar el parc Jaume Balmes de Vic 2

Aquest estudi no només s'enfocava en el Parc Balmes, sinó que també es contemplaven actuacions a altres quatre parcs de la ciutat, com la plaça de l'Amusic o el parc del davant de la Santa Creu. La idea dels tècnics quan van escollir els espais era que cada zona tenia unes característiques específiques que després es podrien replicar a altres parcs i jardins de la ciutat.

Sobre el parc Balmes, l'estudi parla d'un “problema de compactació pel trepig constant“. La proposta passa per intervenir en els paviments i també els límits dels parcs. Per exemple, un dels punts és la zona del voltant de la font, on majoritàriament ja no queda herba, i la idea és col·locar-hi sauló. O la col·locació de lloses de formigó per crear un pas per aquelles persones que travessen el riu i continuen cap a l'escola. Entre d'altres, al voltant dels arbres també s'hi posaria sauló, com també a la zona que queda just al voltant del monument a Jaume Balmes.

Recullen més de 900 signatures en contra d'un estudi per modificar el parc Jaume Balmes de Vic 3

Salvar “tots“ els parcs de la ciutat

La regidora d'Urbanisme, Esther Coma, insisteix en què ara per ara el Parc Balmes no és una prioritat. De fet, l'any que ve tenen previst invertir una partida d'uns 50.000 euros en la plaça de l'Amusic i, l'any següent, en el parterre de l'estació d'autobusos. “Sembla que s'han precipitat i han donat per fet coses que no estan ni planificades“, ha dit la regidora. “Sí que estan dibuixades, però no hi ha projecte bàsic“, ha afegit amb sorpresa perquè “d'un petit dibuix s'engegui tota una campanya per salvar el Parc Balmes“. “La nostra voluntat és salvar tots els parcs de la ciutat de la sequera dels usos de la ciutadania“, ha assenyalat la regidora. “A nosaltres també ens preocupa l'estat del Parc Balmes“, ha dit Coma. Des del govern municipal admeten que és un parc que els està “costant de mantenir“. “El canvi climàtic és aquí“, ha dit la regidora, i el que volen és anar adaptant les plantacions i fer-les més resilents.

Recullen més de 900 signatures en contra d'un estudi per modificar el parc Jaume Balmes de Vic 4

Marta Ollich ha estat qui ha engegat la campanya a les xarxes per “salvar“ el parc. “M'esperava un cert ressò, però no que en tan pocs dies s'aconseguissin gairebé mil signatures“, ha explicat. Ollich critica que el 82% del parc es vulgui substituir per sauló.
“Aquest parc s'està degradant, ho pot veure qualsevol que passi per aquí. No sols amb la gespa, també falten arbres que no s'han replantat. “Es nota molt que no s'estan invertint recursos en un parc que és un llegat històric de Vic“, ha criticat Ollich, que recorda que el parc es va construir gràcies a les donació de 2000 veïns.

La petició que ha fet Ollich i que ja han subscrit més de 900 persones és perquè l'Ajuntament es replantegi el projecte. Tot i que només és un estudi, considera important poder presentar oposició en aquest primer estadi “perquè d'aquí a un temps ho podran treure del calaix i dir que ja estava aprovat“. “Quan hi hagi les màquines aquí serà difícil poder-ho aturar“, ha assenyalat.