Sant Julià de Vilatorta, bressol de les caramelles del nostre país

Aquest diumenge van celebrar el 46è Aplec amb set colles d'arreu

Sant Julià de Vilatorta.– Les caramelles són unes cançons típiques de la Catalunya Vella, del nord de la Nova i d'Andorra, que es canten per Pasqua per celebrar la bona nova de la resurrecció de Jesús, tot i que també poden tenir un caràcter i continguts profans.
Els intèrprets, o 'caramellaires', són grups d'infants o d'adults que surten a cantar per cases i masies el Dissabte de Glòria al vespre o bé els matins del Diumenge i del Dilluns de Pasqua.

A Sant Julià de Vilatorta ho saben més bé que enlloc, amb més de quatre-cents anys d'història i tradició caramellaire. Aquest diumenge van celebrar el 46è Aplec Caramellaire amb l'acte central a la plaça Major i la participació de set colles vingudes d'arreu del país i també de la Catalunya Nord. Es va poder gaudir d'un ampli i variat repertori de caramelles tradicionals.

La festa va començar amb l'arribada de les colles de cantaires i un esmorzar a base de xocolata, coca i vi dolç. Tot seguit, es va fer un tomb caramellaire pels principals carrers del poble i, en punts determinats, les colles convidades van cantar una peça. Les Caramelles del Roser van obrir el seguici amb els tradicionals i estimats Goigs del Roser.

Sant Julià de Vilatorta, bressol de les caramelles del nostre país 2

La plaça Major va acollir la cantada central, on cada colla va interpretar entre cinc i sis caramelles.
Les set colles participants van ser:

Societat Coral La Lira de la Pobla de Claramunt

Societat Coral La Lira de Sant Cugat del Vallès

El Cor de Caramelles de Begues

Goigs Tradicionals de Sant Genís de Fontanes, vinguts des de l'Occitània

I les tres colles locals: Caramelles Infantils, Coral Cants i Rialles, i Caramelles del Roser de Sant Julià de Vilatorta

La jornada va cloure al pavelló municipal, amb el dinar de germanor, la sobretaula i el comiat amb el Cant dels Adeus.