Set petits productors d’ous ecològics s’uneixen en una cooperativa

Una de les set granges que en formen part és l’osonenca Les Tafaneres

Nia Escolà (ACN).- Set petits productors d’ous ecològics de la província de Girona i Barcelona s’han unit en una cooperativa per sumar esforços i fer viables les seves explotacions. L’increment de preus, l’amenaça dels grans productors o la dificultat de compaginar les tasques de la granja amb les administratives han portat aquestes explotacions a unir-se per tenir més força i no haver de tancar. Sota el nom de La Dotzena, la cooperativa està formada per Les Tafaneres (Sora), Ous del Montseny (Breda), Ous d’Or-Pí, els Ous de l’Oriol (Cabrianes), Ous Slou (Riudarenes), Mas Estrach (Fornells de la Selva) i La Torrassa (Sant Esteve Sesrovires). 'En diem la revolució dels petits productors perquè ens reivindiquem com a petits i ho volem continuar sent, però també volem ser viables', explica a l’ACN un soci, Oriol Comallonga.

La Dotzena és la primera cooperativa de Catalunya de petits productors d’ous ecològics. Les set granges s’han unit per comercialitzar els seus sous sota una mateixa marca i afrontar conjuntament els reptes de futur i 'l’amenaça' dels grans productors. Una de les sòcies, Gemma Jaén, de la Granja Slou, explica que la competència en el mercat dels ous és 'cada cop més forta”: “Venen macrogranges de fora i cada cop costa més mantenir els beneficis'.

La creació de la cooperativa, explica Jaén, ha permès a les set explotacions seguir treballant i 'no caure en mans de grans productors'. 'Molts de nosaltres estàvem al límit i només ens quedava l’opció de tancar o d’integrar-nos en un gran productor i no volíem ni l’opció A ni l’opció B', relata Jaén. La unió en una cooperativa els permet treballar de manera unificada processos com l’envasat, la distribució o la comercialització. 'Ara som molt més eficients i hi guanyem tots', conclou.