Més de mil enquestats
L'estudi parteix d'una enquesta a una mostra representativa de 1.043 adolescents espanyols de 12 a 18 anys (el 50,5% noies i el 49,5% nois), dels quals el 70,7% són usuaris de Tik Tok i el 63,8% d'Instagram.
Els enquestats han valorat de l'1 al 5 l'impacte de les xarxes sobre 9 ítems de la seva vida social (de més negatiu a més positiu). Els ítems amb una valoració més baixa tant entre els nois com entre les noies són el benestar psicològic i la comunicació amb les persones adultes més properes (3,06 en ambdós casos). En el cas del benestar psicològic, les dones puntuen aquesta dimensió amb un 2,99, davant del 3,13 dels nois.
Els ítems més ben puntuats són la capacitat d'organització col·lectiva (amb un 3,52), la pertinença grupal (3,51) i la possibilitat d'expressar-se tal com són (3,48). En totes les dimensions de l'estudi, excepte el benestar psicològic, no hi ha diferències rellevants per gènere.
La resta de dimensions valorades són l'habilitat per argumentar i debatre, la socialització entre iguals, l'acceptació de les normes establertes i la presa de decisions i autonomia social.
Efectes “contrarestats“, impacte “neutre“
En termes generals, l'estudi indica que els joves consideren que els efectes negatius de l'ús d'aquestes xarxes es veuen “contrarestats“ pels positius, de tal manera que l'impacte és “neutre“. Per això, les puntuacions de totes les dimensions se situen per sobre de l'equador del 2,5.
Els joves indiquen, fins i tot, certs efectes positius de l'ús de les xarxes sobre el seu benestar psicològic. Per exemple valoren que els facilitin connexió, suport i espais de debat amb persones en situacions similars.
Una altra de les conclusions de l'estudi és que els joves perceben de forma “més positiva“ l'impacte d'aquestes dues xarxes sobre la seva vida social quan en són usuaris que quan no ho són. Entre els usuaris d'Instagram, la capacitat d'organització col·lectiva, i la pertinença grupal, són les dimensions més ben valorades amb un 3,55.
Consumidors actius
D'altra banda, l'estudi mostra que els adolescents tenen una percepció “força acurada“ dels efectes que les xarxes tenen en la seva vida social i emocional, tot i que, a parer de Montaña, “encara hi ha marge per treballar en la seva capacitat crítica, especialment pel que fa a l'algoritme de Tik Tok“.
En la mateixa línia, Jiménez conclou que ara com ara no hi ha estudis que determinin “fins a quin punt els adolescents tenen eines per copsar i afrontar les conseqüències de la dictadura algorítmica“, per la qual cosa “cal analitzar quina és la seva capacitat real per fer-ho i, a partir d'aquí, decidir les eines que necessit