A Catalunya han arribat a la justícia 25 casos de denúncia per electrocució d’aus, dels quals només dos han acabat en multa. En els últims anys s’ha arxivat una causa a Tarragona i en resta una d’oberta als jutjats de Vic. Entre el gener i l’octubre de l’any passat hi ha hagut gairebé 900 casos d’electrocució d’avifauna, segons Acció Climàtica.
En el cas de Vic, el març del 2023 sis directius, tècnics i representants de l’empresa Edistribució, filial d’Endesa i titular d’infraestructures de torres elèctriques, van declarar per un possible delicte contra el medi ambient i un delicte contra la protecció de la fauna per la mort d’ocells electrocutats. Els ecologistes, que són acusació popular juntament amb la fiscalia, els acusen de vulnerar la llei de medi ambient mentre que l’empresa afirma que compleix amb la norma industrial, que és més antiga. Els ecologistes recorden que Endesa té el 90% de les torres elèctriques i calculen que unes 33.000 aus moren cada any electrocutades a tot l’Estat.
Per la seva banda, Endesa té previst adaptar en dos anys (2023 i 2024) un total de 1.500 suports de la xarxa de distribució a Catalunya per protegir l’avifauna. Suposa un increment del 60% en relació amb les actuacions fetes entre 2018 i 2023. L’objectiu és minimitzar el risc d’electrocució i col·lisió dels ocells i contribuir a la conservació. Entre d’altres, s’instal·len elements de protecció als cables o la substitució de cadenes per unes de més llargues. Les noves línies elèctriques ja tenen incorporat un sistema que no suposa un risc.
Conveni amb la Generalitat per adaptar les línies elèctriques
Endesa i la Generalitat van signar l’agost de 2020 un conveni de col·laboració amb l’objectiu de mitigar els riscos d’electrocució i col·lisió de les aus a la xarxa elèctrica. Aquest conveni va permetre accelerar les actuacions que la companyia ja estava fent per protegir l’avifauna i també prioritzar aquelles zones on cal actuar amb més celeritat. Segons la companyia, els tècnics de Medi Natural de la Generalitat són les persones que indiquen en quines zones s’ha d’actuar, també assessorats pel cos d’Agents Rurals.
Entre el 2018 i 2023 Endesa estava adaptant al voltant de 460 suports cada any, mentre que entre el 2023 i el 2024 aquesta xifra s’enfilarà fins les 760.